poniedziałek, 30 października 2017

Parametryzacja jednostek - kryterium wyboru studiów i uczelni

W mijającym miesiącu Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego opublikowało wyniki parametryzacji jednostek naukowych.


Specjalne ministerialne komisje badały jak uczelnie i ich jednostki m.in. wydziały, radzą sobie z nauczaniem studentów, pozyskiwaniem grantów i efektywnością naukową. Zespoły ewaluacji przyznają jednostkom naukowym odrębne oceny punktowe za osiągnięcia w ramach każdego z czterech kryteriów:

  • osiągnięcia naukowe i twórcze,
  • potencjał naukowy,
  • materialne efekty działalności naukowej,
  • pozostałe efekty działalności naukowej.


Na podstawie wszystkich ocenianych parametrów minister w drodze decyzji przyznaje jednostkom naukowym następujące kategorie naukowe:

A+ - poziom wiodący;
A - poziom bardzo dobry;
B - poziom zadowalający z rekomendacją wzmocnienia działalności naukowej, badawczo-rozwojowej lub stymulującej innowacyjność gospodarki;
C - poziom niezadowalający.

Jak tą wiedzę wykorzystać przy wyborze studiów?

Jeżeli wiemy jaki kierunek studiować, ale wahamy się co do wyboru uczelni, warto wybrać tą na której wydział prowadzący kierunek otrzymał wyższą kategorię. Świadczy to o wysiłkach wkładanych w poprawianie/utrzymanie jakości potencjału naukowego. W jednostkach z wyższą oceną jest zazwyczaj lepiej wykształcona kadra naukowa, z większymi osiągnięciami naukowymi. To tam prowadzi się więcej znaczących badań.

Poprzednia parametryzacja przeprowadzona była w 2013 r. Jak informuje MNiSW w porównaniu z 2013 r. w 2017 r.:

  • wzrosła liczba jednostek naukowych kategorii A+ (z 36 do 47), 
  • wzrosła liczba jednostek naukowych kategorii A (z 308 do 332), 
  • zmniejszyła się liczba jednostek kategorii B (z 541 do 467), 
  • wzrosła liczba jednostek kategorii C (z 77 do 147).
Kategoria przyznana przez ministerstwo może być dobrym drogowskazem jeżeli wahamy się przy wyborze uczelni. Warto wziąć ją pod uwagę.

Najnowsze oceny jednostek można zobaczyć/pobrać ze strony MNISW.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz